Budgetrenovera genom små detaljer

Många människor tenderar till att vid renoveringar titta på de stora detaljerna i rummet, såsom väggfärgen eller den största möbeln. Men faktum är att de små detaljerna såsom kuddar, krukor, knoppar och handtag bidrar lika mycket till helhetsintrycket av ett rum som de stora detaljerna. Det är därför ingen dum idé att göra en budgetrenovering genom att byta knoppar eller textilier.

För inredningstokiga personer är inredning och renovering av olika rum ett pågående projekt. Så när ett rum är färdigt, är det dags att gå på nästa. Men att ständigt renovera om hemma kan vara kostsamt, om möbler och nya tapeter ska köpas in. Människor tenderar till att förändra det stora, när de vill inreda ett rum, men faktum är att små grejer och detaljer är minst lika viktiga.

Byt knoppar

En inredningsdetalj som många glömmer bort är handtag och knoppar som är på skåp eller möbler. Men faktum är att genom att byta de tråkiga handtagen i köket mot exempelvis läderhandtag, så kan köket helt plötsligt kännas fräscht och som nytt igen. Det innebär att köksrenoveringen blir mycket billigare än förväntat, då nya handtag eller knoppar är betydligt mer prisvärda än nya luckor. Små detaljer som handtag och knoppar förändrar helhetsbilden av ett rum och därför är det en god idé att titta på de små detaljerna. Dessutom är det inte bara i köket som knoppar och handtag kan bytas, utan även skåp och byråer kan få sig ett rejält lyft genom byte av knoppar. Kanske en knopp i porslin, ett klassiskt mässingshandtag eller en modern metallknopp.

Ändra textilier

Ytterligare små detaljer i ett rum som kan ändras och därmed lyfta känslan i rummet, är textilier. Genom att byta kuddar och filtar, så kan ett helt rum lyftas. Kanske dags att byta färg eller mönster på kuddfodralen, så att du kan uttrycka din stil och personlighet genom textilierna. Genom textilier kan man enkelt binda samman element i inredningen. Är mattan grå och lurvig, kan det vara snyggt att ha en kudde i liknande material och färg. Var dock inte rädd för att blanda olika texturer och mönster på textilier i ett och samma rum. Är exempelvis mattan, soffan och alla kuddar av linneliknande material upplevs rummet oftast som övermatchat och inte på ett smakfullt sätt. Det är därför en god idé att ha någon kudde i ett mer pälsliknande material, någon i ett mer grovt vävt material och någon som är av mer glansig karaktär. För att genom att blanda materialen på kuddarna och att binda ihop tonerna med övriga detaljer i rummet, så binds inredningen samman. Ett knep som många professionella inredare använder, då olika material och mönster tillsammans skapar ett smakfullt inrett rum.