Våga inreda med belysning

När vi inreder våra hem lägger vi otroligt mycket vikt på möbler, väggar och dekorationer av olika slag, men få glömmer bort en av de viktigaste inredningsdetaljerna, nämligen belysningen i ett hem. Om belysningen inte är bra eller alldeles för intetsägande så kan detta ta bort hela udden av ditt hem. Det originella och personliga hem du skapat ser mer ut som ett av IKEAs showrooms.

Så lyckas du med belysningen

Har man inte någon större kunskap om inredning (och i detta fall just belysning) så kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att få till rätt stämning. Ett bra tips är att titta på vilka utrymmen i hemmet som inte får tillräckligt mycket ljus, t.ex. hall eller vissa vrår i vardagsrummet. Även om ditt hem i sig är stort så kan små, mörka partier få inredningen att se mindre ut och ditt rum förlorar rymd. Här kan du då med fördel använda dig av lågspänningsbelysning. Lågspänningsbelysning är något som starkt rekommenderas av inredningsmagasin och inredningsarkitekter över hela världen. Inredningen ser större ut och ditt hem blir betydligt mer varmt och välkomnande.

Teaterbelysning – så att du själv kan välja

Även om du har jobbat hårt med din punktbelysning så kan ljuset ändå kännas monotont. Ett bra tips är då att satsa på så kallad teaterbelysning istället. Fördelen med denna typ av belysning är att du själv kan välja olika typer av inställningar så att du kan förändra styrkan på ljuset efter humör. Vill du ha ett mer stämningsfullt ljus så sänker du och vill du ha ett strikt och “hårt” ljus så höjer du bara upp igen.

Välj belysning med färg

Allt behöver inte ha det kalla, vita sken som vi är vana att se från olika typer av ljuskällor. Sanningen är att i vissa fall är det faktiskt betydligt bättre och snyggare att satsa på belysning med färg. Färgnyanser kan på ett snabbt och enkelt sätt förändra hela intrycket och atmosfären i ett rum. Du väljer själv om du vill använda dig av färgade glödlampor eller om du hellre vill testa på lysrör alternativt halogener.

Lys upp dina konstverk

Konstverk behöver inte specifikt vara dyra och ovärderliga tavlor, men du kan lätt få dina konstverk att se exklusiva ut genom att tillsätta belysning och göra dessa upplysta. Till skillnad från rum så kan dock konstverk vara lite svårare att hitta rätt belysning och vinklar till. Känner du dig osäker kan du använda dig av en inredare som har kunskap inom ämnet. Det vanligaste är att man använder sig av spotlights när det kommer till skulpturer av olika slag och att man väljer så kallad infälld belysning till tavlor eller fotografier.