Börja med väggarna

Innan du sätter igång med att välja snygga möbler och sätta upp tavlor och gardiner gäller det att lägga fokus på att renovera väggarna. En bra grund gör att inredningsdetaljerna och möblerna framhävs på ett bra sätt och därmed blir helhetsintrycket av inredningen optimalt.

Tapetsera

Att få fina väggar behöver varken vara dyrt eller svårt. De flesta klarar av att både tapetsera och måla på egen hand utan hjälp av hantverkare. På https://www.familjetapeter.se/ som är Sveriges största tapetbutik hittar du tapeter från kända märken till mycket bra priser. Du kan i lugn och ro välja ut den tapet du vill ha och enkelt beställa hem den utan kostnad för frakt. Kom också ihåg att köpa hem alla de nödvändiga verktyg som behövs för att tapetsera, bland annat tapetborste och tapetkniv. Tapetlim, vattenpass och en pall eller stege är andra viktiga detaljer att ha hemma inför renoveringen. Om du inte är van vid att tapetsera är det en bra idé att läsa på om hur du undviker de vanligaste misstagen när du tapetserar. Bland annat gäller det att lägga tid på att göra ett bra underarbete så att ytan blir jämn och fin. Spackla igen hål och slipa ytan med sandpapper samt ta bort den tidigare tapeten eller tapetsera med en renoveringstapet om det är svårt att få bort alla tidigare tapetrester.

Välja färg

Innan du sätter igång med att renovera väggarna bör du tänka igenom vilka färger som passar för rummet. Det finns några grundläggande tips att tänka på när det är dags att välja färger och mönster. Bland annat är det viktigt att inte färger och motiv på tapeterna avviker alltför mycket från varandra där rummen möts. Tänk också på vilka inredningsdetaljer du har i rummet så att de matchar väggarna. Till exempel kan det bli för många olika mönster om både mattor, soffkuddar och tapeter har färger och mönster i starka färger och uppseendeväckande design.

Tänk också på att olika typer av färger kan påverka humöret och göra oss antingen lugna eller pigga. Gult anses pigga upp medan grönt och blått ger lugn och harmoni. Välj därför lugnande färger i ett sovrum och använd klargult och rött i ett arbetsrum eller ett hemmagym där du vill få mycket energi.

Om du tycker att det är svårt att välja tapet kan det vara en bra idé att låta dig inspireras av de senaste trenderna inom tapetinredning som bland annat bjuder på djärva mönster, starka färger och djurmotiv. Vill du inte ha alltför starka färger eller iögonfallande tapeter i hela hemmet kan det vara smart att välja mer neutrala mönster till vardagsrummet och köket medan ett gästrum eller hall kan prydas med mera färg och uttrycksfulla mönster.