Vad är en bokashikompost? Enkelt uttryckt är bokashikompostering en metod som går ut på att du fermenterar snarare än förmultnar resterna som ska komposteras. Du tillsätter effektiva mikroorganismer till komposteringen, som sker i en förslutningsbar hink. Du kan köpa hinkar till bokashikomposter hos wexthuset.com, där du också hittar fröer till mängder av olika växter som du sedan kan odla i jorden som blir resultatet av komposten.
Vad består de där “effektiva mikroorganismerna” av då? Mestadels mjölksyrebakterier och jästsvampar. Dem kan du tillföra till komposten på olika sätt. Exempelvis genom att använda dig av fruktskal som fått jäsa, eller vetekli. En av fördelarna med en bokashikompost är att komposteringen sker utan syre, vilket innebär att komposten inte luktar. Du kan i och med det utan problem förvara komposten i ett köksskåp eller i en garderob. Du kan lägga alla typer av matavfall i komposten plus kaffefilter och jordrester från dina andra krukväxter. Resultatet av bokashikompost blir dels en näringsrik blandning bestående av nedbrutna matrester, samt vatten. Du kan använda båda i din hemmaodling. Vattnet kan du använda som näringsblandning – fast tänk på att blanda ut den 1/10 eftersom näringsinnehållet är på tok för högt för krukväxter. De komposterade matresterna kan du blanda ut i vanlig blomjord, beräkna ungefär 1 del bokashikompost till två delar blomjord.
Jag törs lova att dina krukväxter kommer blomma upp som aldrig förr.