Så hänger du upp tavlorna

Att hänga upp tavlor kan vara jättekul, men det kan också vara en vånda. Särskilt om man känner sig lite osäker på hur de ska hängas upp för att resultatet ska bli så snyggt som möjligt.

Utgå ifrån att tavlorna ska hängas i ögonhöjd

Meningen med det du sätter upp på väggarna hemma är att det ska beskådas. Tavlor och posters ska inte gömmas undan i mörka vrår där du knappt ser dem. Konstgallerier har som utgångspunkt att tavlor ska hängas i ögonhöjd. Det betyder att du ska kunna vila blicken på motiven utan att rikta blicken uppåt eller nedåt. Tänk att tavlans mittpunkt ska befinna sig på ungefär 1,5 meters avstånd från golvet.

Håll botten rak

Tavlor finns förstås i många olika format, från stora som täcker hela ytan ovanför soffan till småramar. Hos BGA hittar du ramar i format som 70×100 såväl som både mindre och större storlekar. Men hur ska du tänka när du ska hänga upp ramar av olika storlek? Det bästa är att du tänker att du ska ha en bottenlinje, det vill säga att oavsett vilken storlek ramarna har så hänger du dem så att de nedre kanterna hänger i jämnhöjd. Det ger ett mer enhetligt och samlat intryck.

Börja på golvet (om du ska hänga upp flera tavlor)

Ett av de bästa, och vanligaste, tipsen när det handlar om att hänga upp tavlor går ut på att du börjar genom att lägga ut tavlorna på golvet. Det är ett bra knep om du ska hänga upp många tavlor i olika format. Du kan då göra färdigt kompositionen innan du börjar spika eller borra. Ännu smidigare blir det om du klipper ut papper i samma format som var och en av tavlorna. Dem märker du sedan ut med var spikarna ska sättas för att tavlorna ska hamna i en viss höjd och tejpar upp på väggen och använder som hjälpmedel när du spikar/borrar.

Håll avstånden

Häng stora och små tavlor med samma mellanrum, det ger precis som att hänga dem i jämnhöjd med varandra, ett mer enhetligt och stilrent intryck.