Så inreder du barnsäkert

Barn är nyfikna och gillar att känna och klättra på saker. Deras smutsiga fingrar kan ge fläckar på möblerna, men det är framför allt viktigt att se till så att inredningen inte utgör någon skaderisk för barnet. Småbarn i hemmet kan göra det svårt att inreda snyggt, men det finns många smarta lösningar. Här får du tips på hur du inreder barnsäkert så att hemmet är praktiskt för både stora och små.

Minimera riskerna

Som förälder måste du minimera riskerna om du har barn hemma. Vassa kanter, trappor, dörrar och eluttag är bara några av många riskområden för småbarn. Du kan förebygga olyckor genom att skydda dessa områden. Hos Lugna Föräldrar hittar du massor med smarta och barnsäkra lösningar till hemmet. Här hittar du bland annat klämskydd till dörrar och skåp, barnsäkra fönsterlås, skydd till eluttag, dörrstoppar, mjuka och formbara kantskydd samt självhäftande magnetlås. Dessa skydd monteras enkelt på några sekunder och kommer att ge dig som förälder mer lugn. Deras kantskydd är formbara och diskreta, vilket gör det möjligt att skapa ett barnsäkert hem utan att tumma på estetiken. Var även noggrann med att följa säkerhetsinstruktionerna för produkter. Alla möbler, inklusive byråer och andra större möbler, bör skruvas fast i väggen för att minimera riskerna att de faller över barnet.

Plocka bort små saker

Med små barn runtomkring är det viktigt att plocka bort små saker för att minska risken att de stoppar dem i munnen. Det kan vara lite problematiskt för de som vill inreda shabby chick med mängder av romantiska prylar och loppisfynd. Färgskalan med ljusa pasteller och olika nyanser av vitt kan också vara problematisk med små barn. Det går dock att kompromissa och anpassa shabby chick-inredningen. Så länge föremålen inte är för små eller ömtåliga är det ingen fara. Ömtåliga föremål som riskerar att gå sönder och skada barnet bör förvaras utom räckhåll. Istället kan du addera fler kuddar och dynor, som är en viktig del i shabby chick-inredningen, som ger ett mysigt och barnsäkert hem.

Välj möbler som är lätta att hålla rena

Grundregeln när du väljer inredning till ett hem med småbarn är att välja möbler som är lätta att hålla rena. Avtagbar möbelklädsel är mycket praktiskt för barnfamiljer. Undvik möbler i känsliga tyger eftersom de är svåra att få rena om barnet råkar spilla eller fläcka ned.