Konsten med snygg bordsdukning

Även i det tråkigaste av rum med spartansk möblering och beige tapeter kan du liva upp en fest eller middag med rätt bordsdukning. Med tips, dekorationer och livlig fantasi förvandlar du vardag till party på några kick. Det finns många sätt du kan dekorera bordet på och kanske variera dukningen med ett tema, med en massa blomster eller på ett rustikt sätt och ta in så mycket av naturen som möjligt.

Med blommor som dekoration

Om du vill ha en festlig dukning med lite mer ombonad känsla, ska du gå all in på en vacker bordsduk eller löpare, servetter och kanske små pom poms som ligger ustridda över bordet. Om det är sommar passar det även att strö ut torkad lavendel eller andra torkade blommor på bordet som konfetti. Kanske även prova att lägga en liten torkad bukett på varje tallrik.

Gör även fina blomsterarrangemang att sätta i vaser eller i utvalda krukor, kanske med belysning i form av LED-ljus på sladd som kan hängas runt blommorna, lite som julgransbelysning men utan att det känns “juligt”. Använd oasis i botten på krukor och små metallhinkar och gör de finaste arrangemangen som någonsin skådats.

Servetter och tillbehör

Att vika servetter kanske inte alltid är det roligaste att göra, men det blir vackert och det finns massor av vikningstips för att få till en rolig form, som en svan, en smokingkavaj eller en stjärna. Vik servetten utifrån festtema eller anledning till festen – kanske har ni en 50-åring att fira eller ett barn som nyss kommit till världen?

Om du är för lat att vika servetter finns det vackra tygservetter att köpa. På LaLiving.se finns både servettringar och tygservetter i bästa kvalitet för den som vill duka fint till både vardags och till festliga tillfällen.

Annolrunda dukningar

Duka på ett annorlunda sätt och lägg saker på bordet som normalt inte har sin givna plats där. Om du saknar underlägg och vill göra något kul av det du har hemma, kanske med ett rocktema eller liknande – ta stora, gamla LP-skivor att lägga under tallrikarna istället för att köpa vanliga bordsunderlägg.

Om det rör sig om en juldukning – lägg ut tallris under tallrikarna eller under underläggen för en rustik och naturlig känsla. Ännu mer naturligt blir det om du använder dig av björkar på sommaren. Björkbarken är vacker att strö ut lite här och där med sitt svartvita mönster.

Duka hållbart

Som du vet ligger hållbarhet och klimattänk i ropet och så även i dukningar. Ett tips är att göra allt själv – från dukar och servetter till dekorationer och menykort. Du kan även duka med second hand eller med gamla saker du hittat på mormors vind. Det är inte ristat i sten att en dukning behöver innehålla en komplett servis eller matchande bestick. Testa något nytt och fröjdas åt din kreativitet.